Κύριε Δήμαρχε,
Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821.
Στην Περαία, που είναι και η έδρα του δήμου μας, ξεκίνησε πριν τρία χρόνια η κατασκευή ενός νέου χώρου Ηρώου, στην πλατεία δίπλα από το Δημαρχείο, η οποία αναμένει ακόμη την τοποθέτηση του μνημείου για την ολοκλήρωσή του. Έτσι ο χώρος – ίσως και λόγω έλλειψης πληροφόρησης των δημοτών για την χρήση του – βεβηλώνεται με Graffities, όταν δεν χρησιμοποιείται από τον ίδιο τον δήμο για την τοποθέτηση του χριστουγεννιάτικου διακόσμου. Είναι δεδομένο -ακόμη κι αν όλα πήγαιναν καλά- ότι δεν θα προλάβει να ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου πριν την 25η Μαρτίου, με αποτέλεσμα το επίκεντρο του εορτασμού (κατάθεση στεφάνων) να πραγματοποιηθεί για ακόμη μια φορά στο παλαιό Hρώο, που έχει «πνιγεί» μέσα στη βλάστηση, η οποία άναρχα ή ηθελημένα έχει καταλάβει όλο τον μικρό λόφο στον οποίο είχε κατασκευαστεί πριν από 50 χρόνια.
Είναι όμως άχρηστο το παλιό ηρώο;
Κατά την ταπεινή μας γνώμη, όχι! Η μονολιθική ανάγλυφη μαρμάρινη επιτύμβια στήλη είναι καλαίσθητη, έχει μέγεθος ικανό και θα μπορούσε, μεταφερόμενη στον νέο χώρο, να καλύψει το κεντρικό πίσω μέρος του ανεγερθέντος τοιχίου. Η εγχάρακτη επιγραφή «ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ», παρμένη από τον Επιτάφιο λόγο του Περικλή στους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου (όπως σώζεται στο ομώνυμο έργο του Θουκυδίδη), αποτελεί διαχρονική παρακαταθήκη για τους πεσόντες όλων των μαχών. Μελλοντικά, θα μπορούσαν να στολιστούν με τον αρμόζοντα διάκοσμο και τα πλαϊνά τοιχία, ώστε να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη μορφή το νέο Ηρώο.
Με τον τρόπο αυτό, αφ’ ενός μεν θα αξιοποιηθεί η υπάρχουσα αναθηματική στήλη, αφ’ ετέρου δε, θα μας δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε τις τελετές για τα 200 χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας σε ένα επιβλητικό μνημείο, αντάξιο του δήμου μας.
Επισυνάπτεται φωτογραφική απεικόνιση της πρότασής μας.