Πανηγυρίζει η διοίκηση του δήμου – και δικαίως – γιατί κατάφερε ελέω Θεοδωρικάκου και των «προθύμων» να περάσει μια κολοσσιαία σύμβαση για την εκχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων, των ογκωδών και της φροντίδας του πρασίνου συνολικού κόστους πάνω απο 14.000.000 €, σε ιδιώτες εργολάβους.

Ο πλήρως αναξιόπιστος στις προεκλογικές του δεσμεύσεις δήμαρχος ως προς το ύψος μείωσης των δημοτικών τελων, αποδείχθηκε απόλυτα συνεπής ως προς την κατασπατάληση των δημοτικών πόρων.

Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Η σημερινή διοικούσα δημοτική παράταξη (με άλλον δήμαρχο τότε) είναι αυτή που έφερε τον εργολάβο στην καθαριότητα στην προ Μαυρομάτη θητεία της. Είναι η ίδια που άφησε ασυντήρητο όλο τον μηχανολογικό εξοπλισμό του δήμου ώστε να επιτευχθεί η πλήρης εξάρτηση από τον εργολάβο και είναι αυτή, που με την τελευταία συμβαση που υπέγραψε, αυξάνει το κόστος αποκομιδής των απορριμμάτων κατά 70%!!!

Πώς φτάσαμε, όμως, μέχρι εδώ;
• Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Κληρονόμησε μια κατάσταση, την οποία δεν μπόρεσε να διαχειριστεί. Οφείλουμε να της αναγνωρίσουμε όμως, ότι έστω και με σημαντική καθυστέρηση, μόλις επιτράπηκε η πρόσληψη προσωπικού στους δήμους, προσέλαβε 34 άτομα για την καθαριότητα και κίνησε τις διαδικασίες για την προμήθεια 5 απορριμματοφόρων, που θα μείωναν την εξάρτηση του Δήμου από τον εργολάβο. Μέχρι τότε έδινε παρατάσεις στη σύμβαση του εργολάβου, προσδοκώντας στην κυκλοφορία των 5 απορριμματοφόρων, τα οποία είχαν «κολλήσει» στο ΚΤΕΟ και κυκλοφόρησαν μετά τις εκλογές. Έτσι επήλθε η αισθητή βελτίωση στην καθαριότητα του Δήμου, που παρατηρείται σήμερα.

• Το Υπουργείο Εσωτερικών μέσα από το πρόγραμμα ενίσχυσης των δήμων ενέκρινε κονδύλιο ύψους 600.000 € για την προμήθεια 4 πρόσθετων απορριμματοφόρων, τα οποία καθιστούν απόλυτα αυτάρκη τον Δήμο μας. Αν ήθελε ο δήμαρχος να επιτύχει το μέγιστο αποτέλεσμα, θα μπορούσε να προκηρύξει έναν διαγωνισμό επικουρίας και να αναζητήσει εργολάβο που θα συμπλήρωνε τις υπηρεσίες του Δήμου. Αντ’ αυτού, προκήρυξε διαγωνισμό και παρέδωσε σε ιδιώτη-εργολάβο το σύνολο της αποκομιδής των απορριμμάτων, ο οποίος σύμφωνα με την συμβαση έχει υποχρέωση να διαθέτει καθημερινά 7 απορριμματοφόρα (+2 εφεδρικά) αντί τιμήματος 7.536.000 €!!!

• Κάθε νοικοκύρης που έχει στη διάθεση του 5 απορριματοφόρα και του προσφέρουν δωρεάν άλλα 4, δεν παροπλίζει τον εξοπλισμό του, για να δώσει τη δουλειά σε εργολάβο και μάλιστα με τέτοιο τίμημα.

• Ακόμη, όμως, κι αν δεχτούμε την προβαλλόμενη ως αναγκαιότητα διενέργεια του διαγωνισμού, ανακύπτουν σοβαρά ερωτήματα. Γιατί κατακυρώνεται διαγωνισμός 7.536.000 € σε έναν συμμετέχοντα και με έκπτωση μόλις 1,5%;;; Όλοι γνωρίζουμε ότι στους δημόσιους διαγωνισμούς χορηγούνται σοβαρές εκπτώσεις αρκετών δεκάδων τοις εκατό. Όπως τονίσαμε στην Οικονομική Επιτροπή, η παρεχόμενη έκπτωση του 1,5% καλύπτεται από την διαφορά και μόνο του προϋπολογισθέντος από το πραγματικά καταβαλλόμενο κόστος μισθοδοσίας ενός και μόνο μηνός από τους 36 που ισχύει η συμβαση! Όταν ο σημερινός δήμαρχος κατήγγειλε τον προηγούμενο στον διαγωνισμό για τα LED, επειδή κατακύρωσε τον διαγωνισμό των 2.750.000 € με έκπτωση μόλις 8%, γιατί κατακυρώνει σήμερα διαγωνισμό 7.536.000 € με 1 συμμετέχοντα και έκπτωση μόλις 1,5%;;; (Εσείς τα λέγατε κ. Δήμαρχε. Εμείς απλά τα θυμίζουμε…)

• Αν ηθελε η δημοτική αρχή να υπερασπίσει την ακεραιότητά της, όφειλε να κηρύξει ασύμφορο τον διαγωνισμό και να τον επαναλάβει. Δεν θα καθυστερούσε περισσότερο των 2 μηνών, αλλά θα έσωζε τουλάχιστον τα προσχήματα.

Όσον αφορά τις δημοτικές παρατάξεις και κάποιους ανεξάρτητους, που θυμήθηκαν κατόπιν εορτής να δηλώσουν την διαφωνία τους, καλό θα ήταν να θυμηθούν τι ψήφισαν πριν μια εβδομάδα στην έγκριση του Προΰολογισμού, μέσα στον οποίο υπήρχε η δέσμευση του συγκεκριμένου κονδυλίου και να υποστείλουν την σημαία της ”Επανάστασης”, γιατί δεν πείθουν πλέον κανέναν.

Η «ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» με αίσθημα ευθύνης κατέθεσε δημόσια τις θέσεις της σε όλες τις φάσεις του διαγωνισμού και καταψήφισε κατά σειρά όλη την διαδιακασία αυτού, από τους όρους προκήρυξης -γιατί άφηναν προκλητικά παραθυράκια υπέρ του εργολάβου- μέχρι την διενέργεια και την κατακύρωση αυτού, γιατί αποτελεί προκλητική κατασπατάληση δημοτικών πόρων και αποπνέει έντονη οσμή σκανδάλου.

Leave a Reply