Μετά την ψήφιση του νόμου «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», οι επερχόμενες εκλογές αποκτούν βαρύνουσα πολιτική σημασία. Η τοπική αυτοδιοίκηση μετασχηματίζεται σε πραγματικά αποκεντρωμένη δημοκρατική εξουσία, με ενεργή συμμετοχή των πολιτών, για να αποτελέσει βασικό στήριγμα και δυναμικό φορέα της παραγωγικής, κοινωνικής, και οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Η καθιέρωση της απλής αναλογικής, μας βάζει όλους μπροστά στην μεγάλη πρόκληση αλλά και την ιστορική αναγκαιότητα. Μπορεί να διατηρούμε διαφορετικές πολιτικές απόψεις, πρέπει όμως να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε και να συνυπάρξουμε. Η απλή αναλογική αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατικής λειτουργίας, ταυτόχρονα όμως, επιζητά και τη δυναμική συμμετοχή των πολιτών, για την διαμόρφωση στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής μας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που έχουμε, αλλά κυρίως και αυτές που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε όλη την έκταση Δήμου Θερμαϊκού – του Δήμου με τα ακριβότερα δημοτικά τέλη – επικρατεί μια οικτρή εικόνα. Τα σκουπίδια στους δρόμους, τα ανθυγιεινά δίκτυα ύδρευσης, η έλλειψη δικτύου όμβριων υδάτων, τα κακοσυντηρημένα σχολεία, τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια, οι πραγματικά εγκαταλειμμένοι δρόμοι, η πλημμελής καθαριότητα των ακτών και η απώλεια της γαλάζιας σημαίας μας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με κομματικά μπλε, κόκκινα ή πράσινα ψηφοδέλτια. Επειδή πιστεύουμε ότι εχθρός της εγκατάλειψης είναι η συλλογική δράση των πολιτών, που αγαπούν το Δήμο τους και θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των προβλημάτων του, παραμερίζοντας την κομματική τους ταυτότητα, αποφασίσαμε την ίδρυση της δημοτικής παράταξης Δράση Πολιτών. Σκοπός μας είναι να δώσουμε στο Δήμο μας αυτό που του λείπει.
Πιο αναλυτικά, οι θεμελιώδεις και δεσμευτικές θέσεις μας είναι οι εξής:
1. Πιστεύουμε πως η χώρα μας χρειάζεται μια Αυτοδιοίκηση, αδέσμευτη διοικητικά και ανεξάρτητη οικονομικά, για τη χάραξη τοπικής πολιτικής.
2. Η Αυτοδιοίκηση για μας είναι βάθρο δημοκρατίας. Βασική αρχή μας είναι η δημοκρατική λειτουργία της δημοτικής παράταξης και του δημοτικού συμβουλίου. Η ενδυνάμωση των συμμετοχικών διαδικασιών θα είναι μόνιμη και σταθερή επιδίωξη μας. Η θέληση μας είναι ο ενεργός πολίτης να είναι ο διαμορφωτής των πολιτικών εξελίξεων. Στόχος μας η κατάργηση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου και η ουσιαστική ενδοδημοτική αποκέντρωση, με ουσιαστικές αρμοδιότητες στις τοπικές και δημοτικές ενότητες.
3. Κεντρικό ζητούμενο για μας είναι η κοινωνική συνοχή. Βασικό στοιχείο για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η κοινωνική αλληλεγγύη. Ο δήμος πρέπει να στέκεται δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη. Λέμε όχι στους αποκλεισμούς. Ενισχύουμε το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, με το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τη διεύρυνση των κοινωνικών δομών (Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο Σπίτι), το Κοινωνικό Φαρμακείο και στηρίζουμε δυναμικά κάθε πρωτοβουλία πολιτών, που κινείται σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
4. Υποστηρίζουμε τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης. Λέμε όχι στο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας, αλλά στην παραγωγική εκμετάλλευσή της, που θα αποτελέσει θεμέλιο της δημοτικής ανάπτυξης. Πιστεύουμε ότι η διαχείριση όλων των βασικών υπηρεσιών (καθαριότητα, ύδρευση κλπ.) πρέπει να είναι υπό τον άμεσο έλεγχο του δήμου και για τις υπόλοιπες δράσεις, μόνον όταν δεν επαρκούν οι δημοτικές δομές, τότε να προσφεύγουμε σε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.
5. Στις προτεραιότητές μας είναι η ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών του δήμου και το πέρασμα του στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση με ταυτόχρονη αξιοποίηση όλου του υπαλληλικού δυναμικού, με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες. Βάζουμε τέρμα στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στα ρουσφέτια και στις κατ’ εξαίρεση προσλήψεις. Οργανώνουμε τις υπηρεσίες και προχωρούμε στην εκπόνηση νέου οργανογράμματος, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του δήμου.

6. Αξιοποιούμε τη συσσωρευμένη εμπειρία για τη διαχείριση των απορριμμάτων με άξονα την ανακύκλωση (διαχωρισμό στην πηγή, ανάκτηση υλικών, κομποστοποίηση, αξιοποίηση, ταφή υπολειμμάτων) με σταθερή θέση ενάντια στην καύση των απορριμμάτων. Στόχος μας είναι ένας δήμος καθαρός, όπου τα απορρίμματα είναι ευκαιρίες κι όχι προβλήματα. Εφαρμόζουμε τα νέα πιλοτικά προγράμματα ανακύκλωσης που προωθούνται για εφαρμογή και επενδύουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι το νέο νομικό πλαίσιο για την ίδρυση Ενεργειακών Κοινοτήτων, είτε αυτόνομα είτε σε σύμπραξη με όμορους Δήμους, στοχεύοντας στην αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου του δήμου, με παράλληλη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.
7. Ο δήμος θα εφαρμόσει απόλυτη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση. Θα προστατεύει και θα διαχειρίζεται με ηθικό και νόμιμο τρόπο και το τελευταίο ευρώ των πολιτών. Βάζουμε τέλος στις απευθείας αναθέσεις. Οργανώνουμε την ταμειακή και την οικονομική υπηρεσία με σύγχρονα πρότυπα λειτουργίας. Αξιοποιούμε κάθε ευρώ, χωρίς νέους φόρους στους δημότες. Οι προϋπολογισμοί του δήμου θα γίνονται μετά από διαβούλευση με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή φορέων και πολιτών. Συμμετέχουμε ενεργά στον διεκδικητικό αγώνα της Αυτοδιοίκησης για απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων και την αλλαγή του μοντέλου χρηματοδότησής της.
8. Επιμένουμε στην προστασία, την ανάδειξη, αλλά και τη δημιουργία νέων δημόσιων χώρων στη διάθεση των δημοτών. Θεωρούμε σημαντική υποχρέωση του δήμου την προστασία των ακτών από τη διάβρωση και τον καθαρισμό τους καθώς και την προστασία των υδροβιότοπων. Οι περιοχές φυσικού κάλλους του δήμου μας μπορούν να αποτελέσουν δυναμικό στοιχείο τουριστικής ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την οργάνωση, αναβάθμιση και προβολή τους.
9. Τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής και απασχολούν τους δημότες μας (νερό, μετακινήσεις και ασφάλεια πεζών, οδοποιία, σχολική στέγη, πάρκα και παιδικές χαρές, πρόληψη εγκληματικότητας κλπ.) πρέπει να λύνονται ισότιμα και αμερόληπτα, έτσι ώστε να μην αδικείται καμιά από τις δημοτικές ενότητες.
10. Διαμορφώνουμε τοπικό σχέδιο απασχόλησης, σε συνδυασμό με την υποστήριξη και τη συμμετοχή των παραγωγικών δυνάμεων του δήμου.

Η παράταξη μας θεωρεί ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από ευρείες συσπειρώσεις, που επιδιώκουν τη σύνθεση των απόψεων. Αυτό και πράττουμε. Συγκροτούμε μια συμμαχία με τις θετικές δυνάμεις του τόπου μας, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που προέρχονται ή ανήκουν. Η ιστορία μας έχει διδάξει, ότι μόνο έτσι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.
Με τη βοήθεια και τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του Δήμου μας, θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, με ένα νέο τρόπο συντονισμού των δράσεων, που θα αντικαταστήσει το φθαρμένο δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης. Με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των δημοτών και την δημιουργία υποδομών για την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, με σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερη μέριμνα για τις μονογονεϊκές οικογένειες, για να αποκτήσουμε τον Δήμο που μας αξίζει!
Με την βεβαιότητα ότι η πρόταση αυτή θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας, αποφασίζουμε την ίδρυση της δημοτικής παράταξης «ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» και καλούμε τους συμπολίτες μας που μοιράζονται τις ίδιες θέσεις με εμάς, να πλαισιώσουν την παράταξη μας.